Surinaamse Bojo Recept

Direct naar het recept


Surinaamse Bojo is een hele makkelijke taart om te maken en is een van mijn favoriete taarten geworden. Dit bojo recept is mijn versie van de cassave taart. Je moet je voorstellen dat ik als kind deze taart echt niet lekker vond. Waarom weet ik eigenlijk niet want het is echt super lekker! Net als maizena koekjes werd bojo vroeger altijd wel op elk familie feestje waar ik kwam geserveerd en was vaak een van de eerste taarten die op was. Ik begreep nooit waarom, maar nu begrijp ik niet wat er met me aan de hand was dat ik bojo niet lekker vond!

Bojo is een cassave taart gemaakt met geraspte cassave en kokos. Ik koop bevroren geraspte cassave maar je kan ook verse cassave raspen. Ik koop de bevroren cassave gewoon bij de Surinaamse toko.

Surinaamse Bojo Recept – Het origineel?

Okay, laat me beginnen met te zeggen dat dit MIJN versie van bojo is. De Surinaamse keuken is zodanig dat elke familie zo zijn eigen versie heeft van een gerecht. In dit geval heb ik het bojo recept aangepast om het volledig veganistisch te maken. Ik had het aangepast omdat ik voor een vriendin iets Surinaams wilde bakken en zij at een tijdje veganistisch. Het was leuk om het recept aan te passen aangezien iedereen zo zijn of haar eigen versie heeft en dit is mijn versie van deze heerlijke taart. Ik hoop dat jullie mijn bojo recept ook makkelijk en lekker vinden.

Een makkelijk één kom taart recept

Bojo is heel makkelijk te maken cassave taart. Alle ingrediënten worden in een kom gedaan, even mengen en in een bakblik schenken. Laten we beginnen.

Surinaamse Bojo Recept - Stap 1

Je hebt nodig: cassave, suiker, zout, kokosmelk, droge geraspte koks, krenten en rozijnen, water, gesmolten kokosolie, kaneel, amandel essence en vanille extract.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 2

Doe alle ingrediënten in de kom, de cassave.

De cassave is ontdooid. Zorg ervoor dat als je bevroren cassave gebruikt, je deze een paar uur van tevoren uit de vriezer haalt voor je gaat beginnen met het maken van de bojo.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 3

Voeg de geraspte kokos toe.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 4

Suiker en zout.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 5

De krenten en rozijnen. Ik heb standaard krenten en rozijnen op rum thuis die ik gebruik.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 6

Kokosmelk.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 7

Kokosolie.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 8

Amandel essence.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 9

Vanille extract. Ik gebruik altijd mijn zelfgemaakte vanille extract. Het is zeker waard om dit zelf te maken.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 10

Kaneel.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 11

En water.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 12

Gebruik een spatel om alles goed te mengen.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 13

En schenk dit in je bakvorm. Ja, dat is echt alles wat je hoeft te doen…

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 14

Schud je bakvorm een beetje zodat het mengsel mooi gelijk is en plaats het in de oven. Bak tot de taart goudbruin is en een satéprikker er schoon uit komt.

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 15

Je zou moeten eindigen met een mooie goudbruine bojo zoals dit. Laat de taart afkoelen in de bakvorm.

Mijn moeder vond nog een Surinaamse vlag ergens welke ik in de achtergrond van de foto heb gebruikt 🙂

 

Surinaamse Bojo Recept - Stap 16

Snij de bojo in blokjes en serveer. Bojo is heerlijk zacht. Deze veganistische (en glutenvrije) versie is tot nu toe bij iedereen die ik het heb laten proeven in de smaak gevallen. Zelfs mijn Surinaamse familieleden die ik niet heb verteld dat ik het recept heb aangepast vonden het lekker!

Probeer het zelf eens uit en laat me weten wat je er van vindt.

 

Dit Surinaamse Bojo recept is een veganistische versie van de heerlijke Surinaamse cassave / kokostaart. Een glutenvrij recept.

Surinaamse Bojo Recept - Cassave Kokostaart
Print
Surinaamse Bojo Recept
Bojo is een heerlijke cassave / kokostaart. Dit is een veganistische versie van de traditionele taart en omdat er geen bloem wordt gebruikt is het ook glutenvrij.
Stemmen: 14
Score: 4.64
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 120 minuten
Porties
bojo
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 120 minuten
Porties
bojo
Ingrediënten
Stemmen: 14
Score: 4.64
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 175 °C.
  2. Vet een bakblik van 30cm x 20cm in.
  3. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het geheel met een spatel tot alles in elkaar is opgenomen.
  4. Schenk het mengsel in het bakblik en bak ongeveer anderhalf tot 2 uur, tot de cake goudbruin en stevig aanvoelt. Als je met een satéprikker in de cake prikt moet deze er niet plakkerig, maar schoon uit komen.
  5. Neem de cake uit de oven zodra deze klaar is en laat het afkoelen in het blik. Eenmaal afgekoeld kan je de cake in blokjes snijden en serveren.
Notities
  • Ik koop bevroren geraspte cassave bij de Surinaamse winkel, maar je kan ook zelf verse cassave raspen. Als je bevroren cassave gebruikt zorg er dan voor dat je de cassave een paar uur van tevoren uit de vriezer haalt zodat het volledig ontdooid is voor je het gaat gebruiken.
  • Ik heb altijd krenten en rozijnen op rum in huis dus die gebruik ik. Maar als je geen rum wilt gebruiken kan je de rum weglaten en in plaats daarvan de krenten en rozijnen even in water laten weken.

6 comments

  1. Murli
    6 februari 2018

    Kaneel en en vanille extract lijken mij geen theelepels op de foto. Klopt dat? Lijken eerder eetlepels. Gr. Murli

    1. 9 februari 2018

      Hi Murli,
      Het zijn toch echt theelepels hoor 🙂 Nu kunnen lepels nogal van grootte verschillen. Voor de consistentie gebruik ik daarom voor de recepten op m’n website altijd maatlepels. Toevallig komen mijn eigen theelepels overigens wel vrij goed overeen met m’n maatlepels.

  2. Vivian
    9 september 2017

    Heerlijke Bojo. Heb m zonder suiker gemaakt met meer rozijnen, dadels, vijgen in stukjes geknipt. En wat gehakte walnoten amandelen erdoor.
    Dank vr delen. Vivian

    1. 11 september 2017

      Hi Vivian, wat leuk om te horen dat de Bojo gelukt is!
      Jouw versie klinkt ook erg lekker 🙂

  3. sonna
    12 september 2016

    Hi Rachel,
    Ik heb de bojo gemaakt, heerlijk!
    Ik heb suikerbloesemsuiker gebruikt, omdat de suikerspiegel dan wat lager blijft.
    Dankjewel! Sonne

    1. 12 september 2016

      Hi Sonna,
      Leuk om the horen dat het gelukt is om de Bojo te maken!
      Bedankt ook voor de tip van suikerbloesem. Ik zal het ook eens een keer daarmee proberen 🙂
      Groetjes, Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home