Suikervlinders

Direct naar het recept


Suikervlinders waren als kind een van mijn favoriete koekjes. We kochten vroeger koekjes bij de Hema, in die tijd verkochten ze de koekjes nog per stuk. Je kon dus van elk koekje net zoveel kiezen als je zelf wilde. Ik koos altijd suikervlinders of krakelingen. Helaas worden er geen koekjes meer per stuk verkocht bij de Hema. Ik vergeet nooit hoe ik als kind keek naar de balie met grote doorzichtige bakken vol met koekjes. Stilletjes bedenken welk koekje ik deze keer zou kiezen. Mooie herinneringen.

Vlinder koekjes worden ook wel palmiers genoemd. Palmier is frans voor “palmboom”. Dit Franse koekje wordt zo genoemd omdat de vorm van het koekje op een blad van een palm lijkt. In Nederland vinden wij de vorm van het koekje op een vlinder lijken, vandaar de naam suikervlinder.

Gelukkig worden suikervlinders nog steeds verkocht, tijdens mijn patisseriecursus ben ik erachter gekomen dat het super makkelijk is om zelf suikervlinders te maken!

Zelf Suikervlinders Maken

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 01

Je hebt maar 3 ingrediënten nodig, rietsuiker, gesmolten boter en bladerdeeg.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 02

Bestuif je werkblad met een beetje bloem.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 03

Leg je bladerdeeg vierkantjes op je werkblad.  Ik heb 4 bladerdeeg plakjes gebruikt van 10 cm x 10 cm. die ik in de lengte aan elkaar vast heb gedrukt (Ik had dus 1 lang vel van 40 cm x 10 cm).

 

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 04

Bestrijk het bladerdeeg met gesmolten boter.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 05

Besprenkel het bladerdeeg met rietsuiker.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 06

Druk de suiker lichtjes in het bladerdeeg. Je kan eventueel ook een stuk bakpapier nemen en op het bladerdeeg leggen en vervolgens met een deegroller over het bakpapier rollen om de suiker in het bladerdeeg te drukken.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 07

Om de vlindervorm van de suikervlinder te krijgen is de vouwtechniek belangrijk. Vouw de helft van het bladerdeeg in de lengte naar het midden van het bladerdeeg.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 08

Doe hetzelfde met de andere helft zodat je een lang stuk bladerdeeg krijgt waarvan beide helften naar het midden zijn gevouwen

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 09

Vouw vervolgens nogmaals het bladerdeeg in de lengte zodat je één lange rol bladerdeeg hebt. (Je vouwt dus beide eerder gevouwen helften op elkaar).

Je kan eventueel ook het bladerdeeg vanaf de lange kanten naar het midden rollen i.p.v. vouwen, je krijgt dan vlinders met wat rondere vormen. Ik vind de klassieke vlindervorm zoals we ‘m nu hebben gevouwen zelf leuker.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 10

Snijd nu de rol in stukjes van ongeveer 1 cm dik. Je kan hier een mes of, in mijn geval, een pizzasnijder voor gebruiken.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 11

Je hebt dan allemaal stukjes zoals dit.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 12

Als je een stukje neemt en deze met de gesneden kant naar boven plaatst, dan zal je al een beetje de vlinder vorm zien.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 13

Plaats alle suikervlinders met de gesneden kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze af tot ze goudbruin zijn.

 

Suikervlinders Recept | Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken. | http://www.cakies.nl | Stap 14

Je krijgt dan deze super lekkere, knapperige suikervlinders.

 

Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken.

Suiker, zoet, knapperig. Alles wat ik lekker vind in zo’n heerlijk koekje!

 

Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken.

 

Print
Suikervlinders
Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken.
Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken.
Stemmen: 5
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Koekjes
Keuken Frans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
suikervlinders
Ingrediënten
Type Koekjes
Keuken Frans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
suikervlinders
Ingrediënten
Suikervlinders zijn een knapperig, zoet Frans koekje, ook wel Palmier genoemd. Met 3 ingrediënten kan je zelf deze heerlijke suikervlinder koekjes maken.
Stemmen: 5
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Plak de vier plakjes bladerdeeg in de lengte aan elkaar vast. (Of rol je bladerdeeg rol uit)
  3. Bestrijk het bladerdeeg met gesmolten boter. Sprenkel vervolgens rietsuiker over het bladerdeeg.
  4. Druk de suiker lichtjes in het bladerdeeg. Of neem een stuk bakpapier en plaats het op het bladerdeeg. Rol vervolgens lichtjes met een deegroller over het bakpapier om de suiker in het bladerdeeg te drukken.
  5. Gebruik, als het nodig, is een spatel om de onderkant van het bladerdeeg los te maken van het werkblad.
  6. Vouw de helft van het bladerdeeg in de lengte naar het midden van het bladerdeeg. Doe hetzelfde met de andere helft. Je krijgt dan een lang bladerdeeg vel waarvan beide helften naar het midden zijn gevouwen. Vouw vervolgens nogmaals het bladerdeeg in de lengte zodat je één lange rol bladerdeeg hebt. (Je vouwt dus beide eerder gevouwen helften op elkaar).
  7. Snijd nu met een mes of pizzasnijder de rol in stukjes van ongeveer 1 cm dik.
  8. Plaats de kaasvlinders met de gesneden kant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei. Bak ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Notities
  • In plaats van de vierkante stukjes bladerdeeg aan elkaar vast te plakken kan je ook elk vierkantje apart klaar maken en snijden.
  • Je kan eventueel ook het bladerdeeg vanaf de lange kanten naar het midden rollen i.p.v. vouwen, je krijgt dan vlinders met wat rondere vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home