Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken)

Direct naar het recept


In november en december en soms zelfs al in oktober zien we de eerste pepernoten in de winkels verschijnen. Er zijn twee soorten pepernoten, de oud-hollandse, zachte, taai taai-achtige pepernoten en de harde, knapperige pepernoten oftewel kruidnootjes. Ik heb een stuk geschreven over het verschil tussen Pepernoten en Kruidnoten waarin ik dit verschil ook uitleg. De kruidnootjes zijn tegenwoordig favoriet en worden ook vaak pepernoten genoemd. De traditionele, oud-hollandse pepernoten zijn er nog wel, maar ik vind dat ze een beetje een vergeten lekkernij zijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook meer van kruidnootjes hou, maar de traditionele pepernoten zijn erg lekker als ze zelfgemaakt zijn of van de warme bakker komen.

Oud-Hollandse Pepernoten Recept (Bonken)

Mijn recept is een afgeleide van een pepernotenrecept dat ik op een geschiedenis website heb gevonden. Volgens die website komt het oudst bekende recept voor pepernoten uit de 16e eeuw waarin pepernoten worden beschreven als: “Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan”. Vandaar ook de naam “Peper”noten voor deze lekkernij. Tegenwoordig wordt peper niet meer expliciet als ingrediënt genoemd voor Pepernoten, maar worden Speculaaskruiden gebruikt. En Speculaaskruiden bevatten over het algemeen wel peper.

Laten we pepernoten maken!

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 01-ingredients

Je hebt nodig: bloem, zout, bakpoeder, stroop, speculaaskruiden, anijszaad en een ei. (De volledige lijst van ingrediënten, inclusief de hoeveelheden, is te vinden in de receptenkaart onderaan de pagina.)

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 02-flour

Allereerst gaan we de bloem zeven.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 03-baking-powder

Tezamen met de bakpoeder.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 04-salt

En zout.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 05-sift

Even goed zeven in een kom.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 06-sifted

Zet je gezeefde bloemmengsel aan de kant.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 07-honey

Neem een andere kom een doe daar de honing in.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 08-stroop

Voeg de stroop toe.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 09-egg

Het ei.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 10-speculaas-spices

En je speculaaskruiden (zelfgemaakt het lekkerste..)

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 11-aniseed

En niet te vergeten de anijszaad. Een van de belangrijkste ingrediënten van deze oud-hollandse pepernoten.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 12-mix-it-up

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 13-add-flour

Voeg het bloemmengsel toe aan het honing/stroop mengsel.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 14-mix-again

Meng alle ingrediënten goed tot het een deeg begint te vormen.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 15-continue-by-hand

Zodra je ziet dat het deeg begint te vormen gebruik je handen om het tot een stevig deeg te kneden.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 16-ball

Maak een bal van het deeg als alles mooi is opgenomen tot een stevig deeg.

 

Oud-Hollandse Pepernoten (Bonken) | Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). | http://www.cakies.nl | Stap 17-cover-clingfilm

Doe de deegbal in plasticfolie en plaats ongeveer een uur in de koelkast.

Pepernoten bereiden op 2 manieren

Nu het deeg gerust heeft kan je de pepernoten maken. Dit kan op twee verschillende manieren. De makkelijke en snelle manier door het deeg uit te rollen en in vierkantjes te snijden. Of de iets uitgebreidere, maar toch ook makkelijke manier van bereiden die de pepernoten hun unieke vorm geven.

Pepernoten als vierkantjes gesneden

process of traditional dutch pepernoten (peppernuts) cut into squares

Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Probeer het deeg tot een rechthoek of vierkant uit te rollen. Dat maakt het makkelijker om gelijke blokken uit het deeg te snijden. Mocht het je niet lukken om een rechthoek te maken dan is dat niet erg hoor. Ook in andere vormen zijn de oud-hollandse pepernoten lekker :). Snijd het deeg in gelijke vierkantjes en plaats de vierkantjes op een met bakpapier bekleede bakplaat en plaats de pepernoten erop. Doe de pepernoten ongeveer 10 – 15 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn.

 

 

Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). #pepernoten #recept #recepten #sinterklaas

Je krijgt dan deze lekker vierkante pepernoot blokjes. Ik heb deze keer geprobeerd een beetje ‘fancy’ foto’s te maken door alleen een witte achtergrond te gebruiken. Ze zien er best stoer uit op de foto, het lijkt een beetje op een stockfoto. Maar volgende keer ga ik toch weer foto’s maken met wat kleur in de foto. Deze stockfotografie stijl is een beetje saai, maar het is het enige dat ik heb, dus ik gebruik het gewoon 😀

Pepernoten in hun ‘klassieke’  vorm

Als je pepernoten bij de bakker koopt hebben ze een wat grilligere vorm. Om ze in deze unieke vorm te krijgen moet je het volgende doen:

process of traditional dutch pepernoten (peppernuts) to create their distinctive look

Maak rolletjes van het deeg en snijd het in stukjes van ongeveer 1 tot 1.5 centimeter. Doe wat olie in een kom en rol de stukjes deeg in de olie tot ze volledig bedekt zijn.

 

process of traditional dutch pepernoten (peppernuts) to create their distinctive look

Doe de met olie bedekt pepernoten in een met bakpapier bekleede ovenschaal. Vul de schaal goed, zorg dat je een laag hebt met pepernoten. Ik heb een keer een dubbele laag gemaakt, maar ik vond de pepernoten er toen niet zo mooi uit zien. Probeer dus één laag aan te houden. Doe de schaal met pepernoten ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Laat de pepernoten afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de pepernoten makkelijk in kleine stukjes afbreken. Doordat je de stukjes van te voren met olie hebt bedekt laten ze nu makkelijk los.

 

Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). #pepernoten #recept #recepten #sinterklaas

 

Ik hoop dat je dit recept voor oud-hollandse pepernoten lekker vindt. Als je de knapperige pepernoten wilt maken ga dan naar mijn recept voor Lekkere Kruidnootjes.

Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken).

 

 

Print
Oud-Hollandse Pepernoten
Deze oud-hollandse pepernoten zijn de zachte en taaitaai-achtige soort pepernoten. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken).
Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). #pepernoten #recept #recepten #sinterklaas
Stemmen: 8
Score: 4.88
Jij:
Stem op dit recept!
Type Koekjes
Keuken Nederlands
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
pepernoten
Ingrediënten
Type Koekjes
Keuken Nederlands
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
pepernoten
Ingrediënten
Deze oud-hollandse pepernoten zijn zacht en taai taai achtig. Een lekker en simpel Sinterklaasrecept. Ouderwets lekkere pepernoten (bonken). #pepernoten #recept #recepten #sinterklaas
Stemmen: 8
Score: 4.88
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Zeef de patentbloem, bakpoeder en zout in een kom.
  2. In een andere kom meng de honig, stroop, ei, speculaaskruiden en anijszaad.
  3. Voeg het bloemmengsel toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  4. Vorm een bal van het deeg en wikkel het in plasticfolie. Plaats ongeveer 1 uur in de koelkast.
Pepernoten versie 1: Als vierkantjes
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  2. Neem het deeg uit de koelkast en rol het tot uit tot een dikke, rechthoekige plak van ongeveer 1 cm dik.
  3. Snijd het deeg in vierkante blokjes.
  4. Plaats je blokjes op de bakplaat en bak ik de oven voor ongeveer 10-15 minuten. Tot ze goudbruin zijn.
Pepernoten versie 2: Met een klassieke vorm
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
  2. Haal het deeg uit de koelkast. Maak rolletjes van het deeg en snijd het in stukjes van ongeveer 1 tot 1.5 centimeter. Doe wat olie in een kom en rol de stukjes deeg in de olie tot ze volledig bedekt zijn.
  3. Doe de met olie bedekt pepernoten in een met bakpapier bekleede ovenschaal. Vul de schaal goed, zorg dat je een laag hebt met pepernoten.
  4. Doe de schaal met pepernoten ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
  5. Laat de pepernoten afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de pepernoten makkelijk in kleine stukjes afbreken.

2 comments

  1. Karen
    2 december 2017

    Het deeg bleef een beetje korrelig. Dit was wel beter na een uur koelkast, maar echte rolletjes waren er niet van te maken. Het deeg was voor het bakken ook erg zuur. Na het bakken was dat een stuk minder en smaken ze prima. Waar zou dit door kunnen komen? Ze zien er wel uit als echte pepernoten….!

    1. 7 december 2017

      Hi Karen, vreemd, het deeg is bij mij nog nooit korrelig of zuur geweest voor het bakken. Ik weet dus ook niet precies waar het door kan komen. Het is wel eens voorgekomen dat het een beetje droog was, maar dat is vaak op te lossen met een klein beetje extra honing of stroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home