Zelfgemaakte Gezouten Karamel Saus – Salted Caramel

Direct naar het recept


Als er één saus is die je moet leren maken is het wel Gezouten Karamel, beter bekend onder de engelse naam Salted Caramel. Je kan gezouten karamel over ijs schenken, taarten, gebruiken als een dipsaus, er is altijd wel een manier om gezouten karamel te gebruiken 🙂

De eerste keer dat ik gezouten karamel heb leren maken heb ik geleerd om een thermometer te gebruiken om de exacte, perfecte consistentie te krijgen. Ik kwam enige tijd geleden echter een makkelijk recept op de website van Jamie Oliver voor karamelsaus waar geen thermometer nodig was. Ik heb het recept ietsje aangepast om het perfect voor mij te maken 🙂

Gezouten Karamel Saus

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 01

Schenk water in een steelpan.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 02

Voeg je suikers toe.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 03

En breng het geheel aan de kook..

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 04

Je wilt een mooie goudbruine kleur krijgen.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 05

Voeg vervolgens de boter toe en mix tot het geheel is opgenomen.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 06

Voeg nu al roerende je slagroom toe.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 07

En de vanille extract. Zie je de kleine zwarte spikkels vanille op de foto? Dat komt omdat ik gebruik heb gemaakt van mijn zelfgemaakte vanille extract.

Meng het geheel goed tot alles is opgenomen.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 08

Voeg het zeezout toe en meng het nog even goed door.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 09

Laat het geheel afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de gezouten karamel overschenken in een (gesteriliseerde) pot.

Als de karamel na het afkoelen te dik is geworden kan je wat water toevoegen om het te verdunnen. Als je juist een wat dikkere, fudge-achtige karamel wilt dan kan je de karamel nog iets door laten koken. Wees wel heel voorzichtig hiermee. De karamel wordt heel snel dik als je het terug op het vuur zet. Je kan de karamel ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.

 

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl | Stap 10

Je kan de karamel over ijs schenken, cakes, cupcakes, brownies of in wat hete chocolademelk, er zijn zat mogelijkheden om de karamel te gebruiken!

Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt. Tag mij of gebruik #bakcakies zodat ik kan zien wat je hebt gemaakt!

BEWAAR DE PIN: http://pin.it/KDuQFd1

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl

Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl
Print
Zelfgemaakte Gezouten Karamel Saus - Salted Caramel
Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken 🙂
Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl
Stemmen: 8
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Toppings
Kook Tijd 10 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Type Toppings
Kook Tijd 10 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Gezouten Karamel Saus | Gezouten Karamel Saus kan je schenken over ijs, taarten, cupcakes, desserts of gebruik het als dip saus, gezouten karamel is altijd wel te gebruiken :) | http://www.cakies.nl
Stemmen: 8
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Breng water met suiker aan de kook in een steelpan en laat zo'n 3-4 minuten koken tot je de suiker bruin ziet worden en gaat bubbelen. Roer niet in de pan, als het nodig is, schud of maak een lichte draaibeweging met de pan. Hou de suiker goed in de gaten tot je een mooie goudbruine kleur ziet verschijnen.
  2. Neem de pan van het vuur en voeg de boter toe. Meng de boter met een garde in de suiker.
  3. Als de boter is opgenomen, voeg de slagroom en vervolgens de vanille extract toe. Meng weer tot alles is opgenomen en voeg het zout toe. Even goed doorroeren en af laten koelen. De gezouten karamel zal na het afkoelen iets dikker worden.
  4. Gebruik de karamel in je recept of giet het over ijs, taarten, cupcakes, dip er wat fruit in. Genoeg mogelijkheden!
Notities
  • Als de karamel na het afkoelen te dik is geworden kan je wat water toevoegen om het te verdunnen.
  • Als je juist een wat dikkere, fudge-achtige karamel wilt dan kan je de karamel nog iets door laten koken. Wees wel heel voorzichtig hiermee. De karamel wordt heel snel dik als je het terug op het vuur zet.
  • Je kan de karamel ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.

5 comments

  1. Natalie
    17 juli 2017

    Ik heb hem gemaakt en hij is lekker, maar wel erg zout. Was het een theelepel grof zeezout? Ik heb fijne gebruikt. Misschien een kwestie van smaak.

    1. 17 juli 2017

      Hi Natalie, ik gebruik inderdaad grof zeezout, ik zal dat even aangeven in het recept. Wellicht dat daar het verschil in zit.

      1. Natalie
        17 juli 2017

        Dag Rachel, bedankt voor je antwoord. Dan weet ik dat voor de volgende keer.

  2. Marsha
    14 februari 2017

    Oef! Dat klinkt echt heerlijk zeg!

    1. 14 februari 2017

      Dank je 🙂 Ik vind het zelf ook erg lekker 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Home