Wolkenbrood (Oopsies)

Direct naar het recept


Wolkenbrood (of ‘cloud bread’ in het Engels), ook wel Oopsie genoemd is een van die recepten die ik al een tijdje wilde uitproberen. Het is een koolhydraatarm brood dat een tijdje terug helemaal hip en trendy was. Ik vroeg me altijd af hoe het zou smaken. Ook al wordt wolkenbrood, ‘brood’ genoemd is het niet echt brood, het is meer een alternatief voor brood. Wolkenbrood wordt normaal gesproken gemaakt met ei, roomkaas en ‘cream of tartar’ (een soort rijsmiddel dat veel in Engelse recepten wordt gebruikt). Ik heb ook versies gezien met yoghurt in plaats van roomkaas.

Met dit wolkenbrood recept van Tasty als inspiratie ben ik aan de slag gegaan om een paar verschillende versies uit te proberen. Een versie met roomkaas en een versie met Griekse yoghurt. Daarnaast heb ik ook versies geprobeerd met cream of tartar en bakpoeder om te kijken wat het verschil was.

Ik moet zeggen, alle versies waren best oké. Ik vond wel dat de versie met roomkaas een beetje plastic overkwam (ik weet niet zo goed hoe ik het anders moet omschrijven). Ik gaf zelf de voorkeur aan de versie met yoghurt. Ik vond dat deze luchtiger en zachter was. Ik zag niet echt veel verschil tussen het gebruik van cream of tartar of bakpoeder. Aangezien bakpoeder makkelijker te vinden is hier, gebruik ik nu ook liever bakpoeder voor dit recept.

Alles bij elkaar was ik nog best aangenaam verrast door dit wolkenbrood. Het was best oké. Ik bedoel, het was geen brood, ik kan dus niet zeggen dat het een goede vervanging is voor brood, maar als je op zoek ben naar een koolhydraatarm alternatief, zou ik zeggen, geef wolkenbrood een kans. Verwacht alleen geen ‘echt’ brood, net als een rijstwafel geen brood is, maar wel als alternatief gebruikt kan worden.

Zelf Wolkenbrood / Oopsies Maken

Hieronder laat ik je zien hoe je wolkenbrood met yoghurt maakt.

Foto van wolkenbrood recept ingrediënten op een houten ondergrond: yoghurt, eieren, bakpoeder en zout.

Om mijn versie van wolkenbrood te maken heb je het volgende nodig: Griekse yoghurt, eieren, bakpoeder en een snufje zout.

 

Foto van wolkenbrood recept stappen. Splitsen van eieren, toevoegen bakpoeder, eiwitten stijf kloppen.

Splits eerst de eigelen van het eiwit. Voeg vervolgens de bakpoeder toe aan de eiwitten en (met een schone garde), klop de eieren tot stijve pieken.

 

Foto's van wolkenbrood recept stappen: eieren mengen met yoghurt, toevoegen zout, mengen tot alles is opgenomen.

Doe in een andere kom de eigelen, Griekse yoghurt en een snufje zout. Mix dit samen tot het geheel lichtgeel wordt en alles goed in elkaar is opgenomen.

 

Foto's stappen wolkenbrood recept: eiwitten spatelen door eigeelmengsel. Hoopjes wolkenbrood beslag op bakplaat, afgebakken wolkenbroodjes.

Gebruik een spatel om de helft van de eiwitten rustig door het eigeel mengsel te scheppen. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe tot het geheel is opgenomen. Let op dat je niet teveel doormengt, want dan verlies je de luchtigheid. Stop met het mengen van de eiwitten als deze net zijn opgenomen in het beslag. Gebruik een lepel om 6 gelijke hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te scheppen. Bak in de oven tot ze goudbruin zijn.

 

Ik vind het lekker om wolkenbrood met wat roomkaas, gerookte zalm en avocado te eten, hmmm….

 

Wil je een beetje het gevoel van twee broodjes op elkaar hebben kan je gewoon nog een wolkenbroodje er bovenop doen.

Wolkenbrood is een koolhydraatarm alternatief voor brood. Deze versie van wolkenbrood wordt gemaakt met yoghurt in plaats van roomkaas. Een makkelijk wolkenbrood recept met maar 4 ingrediënten. #wolkenbrood #koolhydraatarm #recept

Ik heb wolkenbrood ongeveer 2 weken ingevroren en dat ging prima, ze bleven goed. Als je je wolkenbroodjes invriest adviseer ik je wel om eerst de broodjes te ontdooien voordat je ze opwarmt in de broodrooster.

Wolkenbrood is een koolhydraatarm alternatief voor brood. Deze versie van wolkenbrood wordt gemaakt met yoghurt in plaats van roomkaas. Een makkelijk wolkenbrood recept met maar 4 ingrediënten. #wolkenbrood #koolhydraatarm #recept
Wolkenbrood is een koolhydraatarm alternatief voor brood. Deze versie van wolkenbrood wordt gemaakt met yoghurt in plaats van roomkaas. Een makkelijk wolkenbrood recept met maar 4 ingrediënten. #wolkenbrood #koolhydraatarm #recept
Wolkenbrood is een koolhydraatarm alternatief voor brood. Deze versie van wolkenbrood wordt gemaakt met yoghurt in plaats van roomkaas. Een makkelijk wolkenbrood recept met maar 4 ingrediënten. #wolkenbrood #koolhydraatarm #recept
Print
Wolkenbrood
Wolkenbrood is een koolhydraatarm alternatief voor brood. Deze versie van wolkenbrood wordt gemaakt met yoghurt in plaats van roomkaas. Een makkelijk wolkenbrood recept met maar 4 ingrediënten.
Cloud bread is a low-carb alternative to regular bread. This version of cloud bread uses yogurt instead of cream cheese. An easy, 4 ingredient, cloud bread recipe.
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
broodjes
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
broodjes
Ingrediënten
Cloud bread is a low-carb alternative to regular bread. This version of cloud bread uses yogurt instead of cream cheese. An easy, 4 ingredient, cloud bread recipe.
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eigelen van het eiwit.
  3. Voeg vervolgens de bakpoeder toe aan de eiwitten en (met een schone garde), klop de eieren tot stijve pieken.
  4. Doe in een andere kom de eigelen, Griekse yoghurt en een snufje zout. Mix dit samen tot het geheel lichtgeel wordt en alles goed in elkaar is opgenomen.
  5. Gebruik een spatel om de helft van de eiwitten rustig door het eigeel mengsel te scheppen. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe tot het geheel is opgenomen. Let op dat je niet teveel doormengt, want dan verlies je de luchtigheid. Stop met mengen van de eiwitten als deze net zijn opgenomen in het beslag.
  6. Gebruik een lepel om 6 gelijke hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te scheppen.
  7. Bak ongeveer 20-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Notities
  • In plaats van Griekse yoghurt kan je roomkaas gebruiken.
  • In plaats van bakpoeder kan je cream of tartar gebruiken.
  • Je kan wolkenbrood invriezen, laat ze eerst ontdooien voordat je ze opwarmt in bijvoorbeeld de broodrooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Home