Cantuccini – Italiaans Biscotti Recept

Direct naar het recept


Dit Cantuccini recept of Italiaans Biscotti recept is heel makkelijk. Deze versie van het Italiaanse amandelkoekje is wat zachter om in te bijten dan het origineel. Ik heb besloten om mijn versie van dit favoriete Italiaanse koekje te bakken voor mijn “Bak de Wereld Rond” uitdaging.

Het originele Cantuccini Recept

Cantuccini zijn Italiaans amandelkoekjes. Cantuccini staan ook wel bekend als Biscotti. Biscotti betekent ‘tweemaal gebakken’ in het Nederlands. En dat is precies hoe je ze moet maken. Je moet ze twee keer bakken zodat ze droog en knapperig worden. Van oudsher worden de koekjes gedoopt in Vin Santo, een Italiaanse dessert wijn. Maar tegenwoordig worden ze ook geserveerd bij de koffie.

Het originele recept is een goed bewaard geheim, het enige dat er van bekend is, is dat het suiker, eieren, pijnboompitten en amandelen bevat. Het traditionele recept maakt geen gebruik van rijsmiddelen of vetten. Ik heb nog nooit geprobeerd om het exact op die wijze te maken, maar ik denk wel dat ik het een keer ga proberen. Het originele cantuccini, biscotti koekje is erg hard. Mijn versie van het cantuccini recept is nog steeds knapperig en droog, maar een stuk makkelijker om in te bijten. Zacht is misschien niet het juiste woord, maar in vergelijking met het origineel zijn ze zacht en knapperig om in te bijten.

Laten we aan de slag gaan met dit Italiaanse Biscotti recept

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 1

Je hebt aardig wat ingrediënten nodig voor dit recept: bloem, amandelen, pistachenoten, limoncello, olie, vanille extract, citroenrasp, eieren, suiker, zout, anijspoeder, bakpoeder en amandel essence.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 2

Zeef de bloem, zout, bakpoeder en het anijspoeder in een kom en zet aan de kant.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 3

Doe in een andere kom de suiker.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 4

Olie.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 5

Eieren.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 6

Amandel essence.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 7

Vanille extract (ik gebruik mijn zelfgemaakte vanille extract).

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 8

Citroenrasp.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 9

En limoncello.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 10

Meng tot het geheel licht en luchtig is.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 11

Voeg de bloem toe en meng tot alles is opgenomen.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 12

Voeg de amandelen toe.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 13

En de pistachenoten.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 14

Draai het geheel nog even snel en kort door. Je hebt dan een plakkerige, maar heerlijke rotzooi.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 15

Bedek de kom met huishoudfolie en plaats ongeveer 30 minuten in de koelkast.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 16

Stort na 30 minuten je deeg op een met bloem bestoven aanrecht.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 17

En kneed het geheel even snel door. Je zal merken dat doordat je het bloem van je aanrecht in het deeg kneedt, het deeg niet meer zo gaat plakken.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 18

Deel het deeg in twee gelijke stukken.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 19

En maak er twee broodachtige vormen van.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 20Plaats de ‘broden’ op een ovenbakplaat en plaats in de oven tot ze goudbruin gebakken zijn.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 21

Eenmaal uit de oven kan je de broden op een rek laten afkoelen.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 22

Snij schuin sneetjes.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 23

Plaats de sneetjes met de gesneden kant naar boven terug op je ovenbakplaat en bak nogmaals in de oven, beide zijden ongeveer 8-10 minuten.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 24

Ze zouden licht, goudbruin uit de oven moeten komen met een iets donkerder bruin randje. Laat voor het serveren op een rekje afkoelen.

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept - Stap 25

Serveer met een dessertwijn of koffie. Of neem er gewoon eentje omdat je er zin in hebt…

 

Cantuccini Recept - Italiaanse Biscotti Recept
Print
Cantuccini – Italiaans Biscotti Recept
Dit Cantuccini recept of Italiaans Biscotti recept is heel makkelijk. Deze versie van het Italiaanse amandelkoekje is wat zachter om in te bijten dan het origineel.
Stemmen: 6
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Type Koekjes
Keuken Italiaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
koekjes
Ingrediënten
Type Koekjes
Keuken Italiaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
koekjes
Ingrediënten
Stemmen: 6
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en gemalen anijszaad in een kom en zet aan de kant.
  2. Mix in een andere kom de suiker, olie, eieren, amandel essence, vanille extract, citroenrasp en limoncello ongeveer 5 minuten tot een licht en luchtig geheel.
  3. Doe de mixer op een lagere stand en voeg de bloem toe. Mix tot de bloem geheel is opgenomen.
  4. Voeg de amandelen en de pistachenoten toe en meng kort tot ze in het beslag zijn opgenomen. Je zal zien dat het deeg op dit moment vrij plakkerig is, maar wees niet bang, het komt goed. Bedek je kom met huishoudfolie en plaats het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  5. Verwarm je oven voor op 175 °C en bekleed een ovenbakplaat met bakpapier.
  6. Bestrooi je aanrecht met bloem en stort daar je gekoelde deeg op uit en kneed het lichtjes even door. Je zal zien dat door het kneden het bloem van het aanrecht in het deeg wordt opgenomen en het deeg niet meer plakkerig is.
  7. Verdeel het deeg in twee gelijken delen en vorm ze in twee 'broden' van 1 cm x 35 cm.
  8. Plaats de broden op je ovenbakplaat en bak in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. Neem vervolgens de broden uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.
  9. Eenmaal afgekoeld kan je met een gekarteld mes stukken snijden van ongeveer 1 cm dik. Plaats de sneetjes met de gesneden kant naar boven terug op je bakplaat. Bak ongeveer 8-10 minuten op elke zijde tot ze licht goudbruin zijn en je ziet dat ze net iets bruiner aan de randjes beginnen te worden.
  10. Laat de koekjes afkoelen op een rekje. Eenmaal afgekoeld kan je ze serveren bij een dessertwijn of een lekker kopje koffie.
Notities

Limoncello is een Italiaanse likeur gemaakt van citroenen. Eventueel kun je die ook vervangen door citroenbrandewijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home