Boterkoek
Boterkoek is smeuïg met een knapperig randje. Boterkoek is makkelijk zelf te maken. Bak vandaag nog zelf deze lekkere boterkoek.
Porties Prep Tijd
16stukjes 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
25minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
16stukjes 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
25minuten 30minuten
Ingrediënten
Extra benodigdheden
Instructies
  1. Doe suiker, vanillesuiker, zout, citroenrasp en boter in een kom en gebruik een deeghaak om de suiker met de boter te mengen. Meng tot de suiker net is opgenomen in de boter.
  2. Als de suiker en boter gemengd zijn (let op dat je niet te lang door mixt), klop het ei los en voeg ongeveer 2/3 van het ei en de bloem toe aan de boter. Meng het geheel tot een deeg begint te vormen.
  3. Als je een deeg hebt, haal het uit de kom en, als het nodig is, kneed het deeg nog even lichtjes door op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg is vrij zacht dus kneed het niet te veel, 30 seconden is vaak genoeg om het deeg te vormen en te zien of alles goed is opgenomen.
  4. Wikkel het deeg in plasticfolie. Maak het deeg een beetje plat zodat het snel koel wordt. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor tot 175°C. Vet een boterkoekvorm in. Als je geen boterkoekvorm hebt, vet dan een springvorm of brownie blik in en bekleed de bodem met bakpapier.
  6. Druk het deeg in de vorm. Als het nodig is, kan je een stuk bakpapier bovenop het deeg leggen om het makkelijker uit te spreiden en glad te maken.
  7. Neem een vork en gebruik de achterkant om op het deeg een patroon te tekenen. Bestrijk de boterkoek met de rest van het ei.
  8. Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
  9. Snij de boterkoek in kleine stukjes of blokjes om te serveren.
Notities
  • Als je geen vanillesuiker hebt kan je ook 1 theelepel vanille-extract gebruiken.
  • Je kan heel eenvoudig zelf vanillesuiker maken door het recept voor vanillesuiker op de site te volgen.
  • Je kan de boterkoek decoreren met amandelschaafsel. Strooi voor het bakken wat amandelschaafsel op de boterkoek.
  • Als je meer amandelsmaak wilt in je boterkoek kan je de vanille en citroen vervangen met 1 theelepel amandel extract.