Russische Boekweit Blini (Oladyi)
Boekweit blini (oladyi). Het perfecte hapje voor feestjes. Ze zijn ook lekker als voorafje. Maak vandaag nog de perfecte boekweit oladyi.
Porties Prep Tijd
20blini/oladyi 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 3uur
Porties Prep Tijd
20blini/oladyi 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 3uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng witte bloem van harde tarwe, boekweitmeel en zout in een kom en zet aan de kant.
  2. Splits de eiwitten van eigeel in aparte kommen.
  3. Schenk de melk in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook. Doe het vuur uit zodra de melk begint de koken en haal de pan van het vuur. Kook de melk niet door, je wilt dat het net begint te koken.
  4. Voeg al roerende de gist en eigeel toe aan de melk. Meng alles goed tot het eigeel volledig is opgenomen. Voeg de zure room toe en meng tot het geheel is opgenomen.
  5. Voeg vervolgens langzaam het melkmengsel al roerende toe aan het bloem mengsel. Blijf goed roeren tot alles goed is opgenomen en je een glad beslag hebt. Bedek de schaal met plasticfolie en zet het voor ongeveer een uur aan de kant op een warme plek.
  6. Klop met een handmixer de eiwitten tot zachte pieken. Nadat het beslag een uur heeft gerust zal je zien dat het beslag lichtjes is gerezen. Gebruik een spatel om voorzichtig het eiwit beetje bij beetje door het beslag te vouwen. Bedek de kom met plasticfolie en zet nogmaals 2 uur aan de kant.
  7. Na 2 uur is het tijd om te bakken. Smelt wat boter in een koekenpan (medium heet) en doe het beslag met een eetlepel in de pan. Je kan meerdere oladyi tegelijk bakken. Als de oladyi droog wordt aan de zijkanten en er aan de bovenkant kleine luchtbubbeltjes verschijnen is de oladyi klaar om omgedraaid te worden. Bak de oladyi nog eventjes (ongeveer een minuut) op de andere zijde. Als de oladyi aan beide zijde bruin is, is de oladyi klaar. Herhaal dit met de rest van het beslag tot alle blini gebakken zijn.
  8. Boekweit oladyi zijn het lekkerste als ze warm geserveerd worden. Je kan ze beleggen met wat zure room of roomkaas met kaviaar of gerookte zalm, of welk beleg je ook lekker vindt.
Notities
  • Boekweit blini (oladyi) kan je het beste warm serveren. Als je ze van tevoren wilt maken kan je ze voor serveren in de pan of magnetron weer even opwarmen.
  • Als je geen witte bloem van harde tarwe hebt kan je ook patentbloem gebruiken.  Witte bloem van harde tarwe helpt het beslag iets meer rijzen en zorgt voor een wat luchtigere oladyi. (Ik heb witte bloem van harde tarwe bij de Albert Heijn (affiliatie link) gekocht.